Nieuws
Eleonore Pameijer ontvangt de Frans Banninck Cocqpenning
Op 30 november 2024, ontving Eleonore Pameijer uit handen van burgemeester Femke Halsema de Frans Banninck Cocqpenning. Zij krijgt de onderscheiding voor haar grote inzet voor muziek van Joodse componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en vermoord.
Samen met de pianist Frans van Ruth heeft Eleonore Pameijer in 1996 de Leo Smit Stichting opgericht, en zich jarenlang met groot enthousiasme ingezet om Joodse componisten die in de Tweede Wereldoorlog verboden waren een podium te geven. Eleonore Pameijer is nog steeds als artistiek directeur betrokken bij de Leo Smit Stichting.
NIEUW BOEK: De Amsterdamse school in Litho en Klank.
Een verschijnt een nieuw boek over veertien architecten en componisten uit het Interbellum met litho’s en tekeningen van Kees Arntzen. Het boek wordt gepresenteerd op 30 november tijdens het gratis toegankelijke Festival Forbidden Music Regained. Klik hier voor meer informatie over het festival.
Tussen muziek en de architectuur van de Amsterdamse School zijn grote overeenkomsten. Musicoloog en beeldend kunstenaar Kees Arntzen legde deze relatie vast in De Amsterdamse School in Litho en Klank. Veertien architecten en componisten uit het Interbellum zijn in dit kleine, maar bijzondere boek vastgelegd in beeld en geluid. De teksten zijn geschreven door Kees Arntzen en Eleonore Pameijer, met een vooroord van Alice Roegholt, oud-directeur Museum het Schip.
Nieuwe opnames van werken van Leo Smit en Rosy Wertheim
De Leo Smit Stichting werkt samen met ensemble Symphonova in Londen, lees hierover meer in het artikel in The Times. Dit ensemble gaat meedoen aan de aankomende editie van Festival Forbidden Music Regained op 30 november. Inmiddels hebben ze twee opnames gemaakt; Suite van Leo Smit (Prelude, Forlane en Rondeau), en Drie voorspelen voor Lanceloet van Rosy Wertheim.
De Prelude van Leo Smit is een primeur: Bob Zimmerman maakte vanuit de pianopartituur een bewerking voor orkest. Forlane en Rondeau waren al eerder voor orkest bewerkt door de Belgische componist Godefroid Devreese in 1958.
Luister hier naar Suite van Leo Smit.
Luister hier naar Drie voorspelen voor Lanceloet van Rosy Wertheim.
artikel met Leo Smit Stichting in The Times
‘A unique initiative is using cutting-edge technology to revive the music of composers persecuted during the Holocaust’.
Lees hier het volledige artikel in The Times.
suppressed composers in the netherlands
Het boek Vervolgde componisten in Nederland (2015), door Carine Alders en Eleonore Pameijer, is eindelijk uitgekomen in Engelse vertaling bij uitgeverij Toccata Press in Londen!
Bijzondere schenking aan de Leo Smit Stichting
Een bijzondere middag in de Muziekkamer: op 24 september werd er een olieverfschilderij met een afbeelding van Dick Kattenburg geschonken aan de Leo Smit Stichting. Het is geschilderd door Theo Kroeze en werd geschonken door de familie Kroeze. Dirigent en pianist Ed Spanjaard voerde een pianowerk van Dick Kattenburg uit, gevolgd door een programma met werken van Dick Kattenburg gespeeld door violisten Nata Roinishvili en Valentine Blangé, en pianisten David Kooi en Delphine Palumba, Jaap Kooi en Peter Sluijs.
Tentoonstelling in Middelburg
Onze reizende tentoonstelling ‘Componisten in Oorlogstijd’ heeft weer een (tijdelijke) standplaats gevonden in de Nieuwe Kerk te Middelburg. De Opening zal plaatsvinden op 17 september met toelichting en concert door Eleonore Pameijer. Inloop vanaf 15.30, aanvang 16.00 uur. De tentoonstelling is te zien in Middelburg tot en met 3 november. Geopend op weekdagen en op zondagochtend.
Stolperstein voor Bob Hanf
In 1944 werd componist Bob Hanf gearresteerd in het Nieuwe Suykerhofje (Prinsengracht 391, Amsterdam). Hanf (1894-1944) stierf in Auschwitz. Voor het hofje is een op 9 juni Stolperstein geplaatst. Tijdens de officiële onthulling op 11 juni werd het Strijkkwartet van Bob Hanf uitgevoerd door het Damsko Strijkkwartet. Ze speelden in het gangetje van het hofje en in de kapel, met een introductie van Eleonore Pameijer.
Nieuwe opnames van cello werken Henriette Bosmans
Dit voorjaar gaat beroemd cellist Raphael Wallfisch met het BBC Scottish Symphony Orchestra onder leiding van Ed Spanjaard alle werken voor cello van Henriëtte Bosmans opnemen.
Raphael Wallfisch:
‘I am so happy to be recording all of Henriëtte Bosmans’ music for cello. This project forms a part of my survey of cello works by composers that were silenced by the Third Reich. This project, on the CPO label, is entitled “Voices in the Wilderness” and so far includes concerti by ten composers. Henriëtte Bosmans is definitely a voice to be heard!’
Een feestelijke bijeenkomst in Baarn
De twee kleindochters van componist Joan Fresco hebben de partituren van hun grootvader overgedragen aan het Nederlands Muziek Instituut. Hier werden de officiële papieren getekend.
Klik hier voor een biografie over Joan Fresco en lijst van zijn werken.
Vlnr: Lourens Stuifbergen, Eleonore Pameijer, Philomeen Lelieveldt, kleindochters Laura en Doriet Fresco.
Leo Smit in het Concertgebouw
Op 12 en 13 oktober (2023) voert het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Bas Wiegers het werk Silhouetten van Leo Smit uit.
Bij het concert worden de 'silhouetten' geprojecteerd, tekeningen van Paul Süss, die voor Leo Smit een inspiratie waren bij het componeren.
Dit werk is de eerste orkest compositie van Leo Smit (1900-1943), het werd in 1925 uitgevoerd door het Concertgebouworkest o.l.v. Cornelis Dopper.
Stolperstein voor Dick Kattenburg
op 11 oktober is er in Naarden, Rembrandtlaan 15, een Stolperstein gelegd voor Dick Kattenburg. Het was een mooie en ontroerende steenlegging, met ongeveer 100 aanwezigen. Radio presentatrice Margriet Vroomans (aanvrager van de steen) heeft het levensverhaal van Dick Kattenburg verteld. Ook Joyce Bergman-van Hessen, nicht van Dick Kattenburg, heeft mooi gesproken. Er is Kaddish gezegd. Daarna was er een concert met Kattenburgs muziek in Hotel Jan Tabak, uitgevoerd door Eleonore Pameijer-fluit, Marcel Worms-piano, klavierduo Volker Ahmels en Friederike Haufe.
Muziek van Dick Kattenburg in uitgevoerd India
Tap Dance van Dick Kattenburg is uitgevoerd in India, New Delhi, in het kader van Holocaust Memorial Day. Het zijn docenten en een leerling (percussie) van de New Delhi Music School. Dit alles voor een volle zaal met publiek plus vertegenwoordigers van de VN en vele ambassadeurs
Nieuw album met werk van Henriëtte Bosmans
Het Chekhov trio brengt een eerste CD uit met o.a. het Piano Trio in A majeur van Henriëtte Bosmans. Het Nederlands-Belgische trio bestaat uit Nederlandse violiste Emma Rhebergen, de Amerikaanse celliste Anna Litvinenko en de Belgische pianiste Fem Devos. Op 5 februari zullen geven zij een CD release concert waar het werk van Henriëtte Bosmans ook zal worden uitgevoerd. Kijk voor meer informatie in onze agenda. De CD kunt u hier online bestellen.
Muziekkamer aan de amstel
Op naar het nieuwe jaar met goed nieuws! De Leo Smit Stichting brengt in 2023 een nieuw project; de Muziekkamer aan de Amstel. De voorbereidingen zijn afgelopen september begonnen en dit najaar is de ruimte opgeknapt. Muren zijn geschilderd en er is een mooie houten vloer gelegd. Nu beginnen we met de inrichting. Het wordt een tentoonstellingsruimte/ documentatiecentrum met kijk-, lees- en luisterplekken. We organiseren er lezingen, concerten en educatieve programma’s. Het adres is Amstel 57, tussen de Hermitage en de Magere Brug. Kijk in onze agenda voor aankomende concerten in de Muziekkamer.
jong talent speelt muziek van Dick Kattenburg
Dit zijn Pieter (14) en Emily (15), leerlingen van de Academie Muzikaal Talent. Op zaterdag 8 oktober speelde ze tijdens hun concert in Amsterdam Noord met veel succes Escapades voor twee violen van Dick Kattenburg.
Lucas en Arthur Jussen winnen Edison Klassiek met hun album Dutch Masters
Op 13 september werd in het radio programma Podim bekend gemaakt dat pianisten Lucas en Arthur Jussen hebben een Edison Klassiek gewonnen met hun album Dutch Masters. Op deze dubbel CD spelen de Lucas en Arthur o.a. het Divertimento van Leo Smit. De broers wonnen de prijs in de categorie Kamermuziek. Luister het fragment van Podium hier terug.
festival Forbidden Music Regained terugkijken op youtube
Na het succes van het eerste festival Forbidden Music Regained Op 12 november vond de tweede editie van festival Forbidden Music Regained plaats in het conservatorium van Amsterdam. Een selectie van 25 nieuwe muziekuitgaves werd uitgevoerd door studenten van het conservatorium. Alle stukken zijn opgenomen en worden de komende tijd gepubliceerd op ons youtube kanaal. Het Strijksextet van Bob Hanf is als eerste te beluisteren! Klik hier voor de video.