Persberichten

 
 
geza-frid.jpg

Musicus in bezettingstijd: Géza Frid

Op 22 november 2018 organiseren de Leo Smit Stichting en het Verzetsmuseum een concertlezing rond componist Géza Frid: musicus in bezettingstijd. Het Leo Smit Ensemble speelt kamermuziek van Géza Frid. Eleonore Pameijer en Carine Alders houden een voordracht over de componist en spreken met zoon Arthur Frid over de oorlog en het verzet van zijn vader. Tevens wordt een nieuwe cd met historische opnames van Frids orkestwerken gepresenteerd. Persbericht_definitief.pdf

Persbericht 22 november 2018

Géza Frid aan het werk op het balkon in de Amsterdamse Van Eeghenstraat. Neem voor deze en andere foto's in hoge resolutie contact op met secretariaat@leosmit.nl

 
Ekaterina Levental in Pierrot Lunaire. Foto: Chris Koolmees.

Ekaterina Levental in Pierrot Lunaire. Foto: Chris Koolmees.

Pierrot Lunaire

Ekaterina Levental groeide op in Oezbekistan. Als 15-jarige vluchtte ze met haar familie naar Nederland. Daar ontpopte ze zich als een groot muzikaal talent, ze studeerde cum laude af op de harp en als mezzosopraan. Met beeld en regie van Chris Koolmees zingt en acteert zij Schönbergs Pierrot Lunaire>, een bijzondere theatrale ervaring. Ekaterina begeleidt zichzelf bovendien op harp in bijzondere liederen uit de vroege twintigste eeuw. Ook componiste Ursula Mamlok vluchtte als 15-jarige met haar ouders. Het gezin vertrok uit Berlijn naar Ecuador. Met een studiebeurs emigreerde Ursula naar New York, waar ze een nieuw leven als componist en docent opbouwde.

Lees het volledige persbericht hier

Persbericht 13 februari 2017

 

Jewish Song

Openlijk antisemitisme in Europa joeg vele Joodse componisten begin dertiger jaren op de vlucht. Zij vonden in het buitenland werk als uitgever, docent of filmcomponist, maar hun eigen muziek kwam in de schaduw te staan. In Nederland dachten veel Joodse componisten veilig te zijn. Ook Leo Smit vluchtte niet. Hij werd vermoord in Sobibor. Pas na een halve eeuw kwam er weer belangstelling voor deze vergeten uziek. Verder een Nederlandse première van werk van Jacqueline Fontyn, de 'grande dame' van de Belgische componisten, en Philippe Gaubert, een van de grondleggers van de beroemde Franse fluitschool.

Lees hier het volledige persbericht.

Persbericht 17 oktober 2016

 

Le Printemps

Cellist Paul Hermann trad met zijn studiegenoten en vrienden Zoltán Székely en Ludwig Kentner in heel Europa op als het Székely pianotrio. Zelf componeerde hij - waarschijnlijk al tijdens zijn studietijd - ook een pianotrio. Hermann werd in 1944 opgepakt in Toulouse en weggevoerd door de nazi's, zijn pianotrio klinkt hoogstwaarschijnlijk pas nu voor het eerst in de openbaarheid. Mieczyslaw Weinberg (Moishei Vainberg) vluchtte voor de nazi's en werd doodgezwegen door de sovjets. Van zijn Fünf Stücke voor fluit en piano maakte uitgever Schott op verzoek van Eleonore Pameijer een nieuwe uitgave voor dit concert. Richard Stöhr werd door de nazi's in 1938 ontslagen en ontvluchtte zijn geboortestad Wenen. In de VS bouwde hij aan een nieuwe carrière, zijn Suite in g klein ontstond er in 1941. Ook de Joodse componist Darius Milhaud week in 1940 uit naar Amerika, zijn Parijse appartement werd door de nazi's geplunderd. Op 5 februari 2015 kwam heel onverwacht een einde aan het leven van de Nederlandse componist Houwert Krauss. Als eerbetoon klinkt zijn vioolsonate.

persbericht_Le_Printemps_11_april_2016.pdf

Persbericht 11 april 2016

 

Contrasten

Trio Marie won in 2014 tijdens het Festival Verfemte Musik in Duitsland de Leo Smit Award voor hun overrompelende vertolking van het trio van Hans Gál. In Amsterdam spelen ze bovendien Bartóks Contrasten en natuurlijk het trio voor klarinet, altviool en piano van Leo Smit. Altviolist Ludwig Schulze en pianist Joong Hyeok Choi spelen Kattenburgs - vermoedelijk onvoltooide - sonate voor altviool en piano. Klarinettiste Magdalena Faust speelt de solo uit Messiaens Quatuor pour la fin du temps. De Leo Smit Award wordt mogelijk gemaakt door de Vrienden Nederlandse Muziek.

persbericht_Contrasten_16_november_2015.pdf

Persbericht 16 november 2015

 

De Sterrennacht

Peter Klatzow componeerde speciaal voor Eleonore Pameijer (fluit) en Tatiana Koleva (marimba) een nieuw werk geïnspireerd op het schilderij 'De Sterrennacht' van Vincent van Gogh. Marianne Boer speelt een virtuoze suite voor piano solo van Franz Weisz en een sonatine van Fania Chapiro. Samen met Eleonore Pameijer brengt zij de Suite per flauto e pianoforte van Jacques Beers en A collection of sketches van Richard Stöhr. Zeventig jaar na het einde van de oorlog componeert Joost Kleppe een werk voor fluit en marimba dat verklankt hoe mensen omgaan met niet te bevatten onrecht en verlies.

persbericht_De_Sterrennacht_13_april_2015.pdf

Persbericht 13 april 2015

 

Polonaise

Behalve de Nederlandse componist Mathieu Polak verlieten alle componisten op het programma hun vaderland. Martinu en Bloch woonden tijdens WO II in de Verenigde Staten. De Poolse componist Szymon Laks vertrok als jonge man naar Parijs. Hij overleefde Auschwitz als arrangeur en dirigent van het kamporkest. De Tsjech Erwin Schulhoff werd opgepakt in Praag, zijn leven eindigde in concentratiekamp Wülzburg. Van Mathieu Polak gaat zijn duo voor fluit en cello La Shemesh in première. Het Berlijnse Jacques Thibaud Ensemble staat garant voor elektrificerende uitvoeringen.

persbericht_Polonaise_15_december_2014.pdf

Persbericht 15 december 2014

 

Intrada

Op 30 oktober is het precies honderd jaar geleden dat Marius Flothuis werd geboren. Zijn muziek was van grote betekenis voor zijn medegevangenen in Kamp Vught. Zijn muziek was een tegenwicht voor al het kwaad om hen heen. Na de oorlog speelde hij een belangrijke rol in het Nederlandse muziekleven als artistiek leider van het Concertgebouworkest en hoogleraar muziekwetenschap. Trompettist Peter van Dinther, sopraan Irene Maessen, fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Marcel Worms brengen een ode aan deze bijzondere Nederlandse componist.

persbericht_Intrada_13_oktober_2014.pdf

Persbericht 13 oktober 2014

 

De os op het dak

Het Duitse pianoduo Friederike Haufe en Volker Ahmels bracht in 2012 een boeiende cd uit met werken voor piano vierhandig van componisten die in de Tweede Wereldoorlog vervolgd, gevlucht of vermoord zijn. Volker Ahmels is daarnaast directeur van het tweejaarlijkse festival 'Verfemte Musik', waarin jonge ensembles middels een concours kennismaken met dit repertoire. Op 17 februari zijn Volker en Friederike te gast in de serie Uilenburger Concerten. Zij spelen werken van Leo Smit, Dick Kattenburg, Arnold Schönberg, Erwin Schulhoff, Hans Gál, Ernst Toch en Darius Milhaud.

persbericht_De_Os_op_het_dak_17_februari_2014.pdf

Persbericht 17 februari 2014

 

Rapsodia Notturna

Het Jacques Thibaud Ensemble uit Berlijn speelt werken van vervolgde componisten, hun tijdgenoot Leos Janácek en nieuw werk van de Nederlandse componist Mathieu Polak. Hans Gál, Paul Dessau en Karol Rathaus konden op tijd huis en haard verlaten. Sigmund Schul en Gideon Klein werden gevangen gezet in Theresiënstadt en overleefden de oorlog niet. Het concert wordt live uitgezonden op Radio4 door Omroep Max.

persbericht_Uilenburger_Concert_Rapsodia_Notturna_11_november_2013.pdf

Persbericht 14 oktober 2013

 

Coplas Sephardies

De Sefardische 'Coplas' van Alberto Hemsi zijn geïnspireerd op Turkse en Griekse volksmuziek. Naast Sefardische liederen brengen pianist Jascha Nemtsov en sopraan Tehila Nini Goldstein ook Jiddische liederen van Joseph Achron. Nemtsov presenteert verder een aantal Russisch-Joodse componisten, die in het begin van de 20ste eeuw een nieuw Joods geluid lieten horen. Een groot deel van het programma was niet eerder in Nederland te horen. Eleonore Pameijer brengt een nieuw werk voor fluit solo van de Nederlandse componiste Rita Hijmans in première.

persbericht_Coplas_Sephardies_15_april_2013.pdf

Persbericht 15 april 2013

 

Serenade

Het Berlijnse Jacques Thibaud Ensemble is terug in Amsterdam. Eerder dit jaar vroeg het ensemble componist John Borstlap een stuk voor hen te schrijven. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst ondersteunde de opdracht financieel en zo ontstond 'Serenade' voor fluit, viool, cello en piano. Stan Golestan bracht in 1908 een serenade aan zijn leermeester Vincent d'Indy door zijn vioolsonate aan hem op te dragen. Ernest Bloch stak zijn bewondering voor fluitiste Elaine Schaffer niet onder stoelen of banken en bracht haar een serenade met zijn 'Suite modale'. Erwin Schulhoff bracht met zijn 'Duo voor viool en cello' een hommage aan Leos Janácek. 'Met diepe bewondering' schreef hij op de partituur.

persbericht_Serenade_21_januari_2013.pdf

Persbericht 21 januari 2013

 
 
James Simon. Photo Leo Baeck Institute, Center for Jewish History, New York

James Simon. Photo Leo Baeck Institute, Center for Jewish History, New York

James Simon

James Simon werd op 29 september 1880 geboren in Berlijn. Hij studeerde piano en muziekwetenschap, gaf les aan het conservatorium en componeerde o.a. de opera Frau im Stein. In 1933 vluchtte hij via Zürich naar Nederland, waar hij een nieuw bestaan probeerde op te bouwen als componist en pianist. Over zijn ruim 10-jarig verblijf in Nederland was tot nu toe weinig bekend. Op 12 maart klinkt zijn Sextet voor blazers en piano voor het eerst sinds de jaren 1920 in concert.

Klik hier om het hele persbericht te lezen.

Persbericht 12 maart 2018

 

Lanceloet

Eleonore Pameijer

Eleonore Pameijer

Ekaterina Levental groeide op in Oezbekistan. Als 15-jarige vluchtte ze met haar familie naar Nederland. Daar ontpopte ze zich als een groot muzikaal talent, ze studeerde cum laude af op de harp en als mezzosopraan. Met beeld en regie van Chris Koolmees zingt en acteert zij Schönbergs Pierrot Lunaire>, een bijzondere theatrale ervaring. Ekaterina begeleidt zichzelf bovendien op harp in bijzondere liederen uit de vroege twintigste eeuw. Ook componiste Ursula Mamlok vluchtte als 15-jarige met haar ouders. Het gezin vertrok uit Berlijn naar Ecuador. Met een studiebeurs emigreerde Ursula naar New York, waar ze een nieuw leven als componist en docent opbouwde.

Lees het volledige persbericht hier

Persbericht 12 december 2016

 

Amsterdam stopt subsidie

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft besloten de Leo Smit Stichting in de komende jaar niet financieel te steunen. Dankzij de Leo Smit Stichting, opgericht in 1996, werd het werk van tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgde of vermoorde componisten weer regelmatig ten gehore gebracht. Door het stopzetten van de subsidie draagt de gemeente Amsterdam er aan bij dat 'de muziek die aan de vernielzucht van de nazi's is ontsnapt, nauwelijks meer zal klinken.'

Lees hier het volledige persbericht.

Lees hier het advies. Het ondernemingsplan van de Leo Smit Stichting voor de komende vier jaar kunt u downloaden door op de bijlage te klikken.

Ondernemingsplan_Leo_Smit_Stichting_2017.pdf

Persbericht 1 augustus 2016

 

Zaderatsky

Pianist Jascha Nemtsov komt naar Amsterdam voor een bijzonder recital. Hij zal de 24 Preludes en fuga's van Vsevolod Zaderatsky integraal uitvoeren. De muziek van de Russische componist Vsevolod Zaderatsky was het grootste deel van zijn leven verboden. Zijn muziek werd opzettelijk uit de geschiedenis gewist. Een groot deel van zijn oeuvre werd vernietigd, geen noot werd uitgegeven. Hoewel hij zijn leven lang lid was van de componistenbond was zijn werk zelfs onder collega's onbekend en onbesproken.

persbericht_Zaderatsky_14_maart_2016.pdf

Persbericht 14 maart 2016

 

La Mort

Het nieuwe seizoen Uilenburger Concerten gaat op 12 oktober a.s. in de nieuwe locatie Splendor van start met een concert met bijna uitsluitend werk van Nederlandse componisten. De enige uitzondering is de sonatine voor fluit en piano van Darius Milhaud, de Franse componist die zoveel Nederlandse tijdgenoten inspireerde, waaronder Leo Smit en Hendrik Andriessen, van wie Eleonore Pameijer en Marcel Worms een korte fluitsonate spelen. Sopraan Irene Maessen en alt José Scholte zingen naast Smits liedcyclus La Mort liederen van tijdgenoten Johanna Bordewijk en Catharina van Rennes. Ook van Bernhard van den Sigtenhorst Meyer staan liederen op het programma. Rita Hijmans componeerde voor alle musici samen nieuwe liederen op teksten van Herman de Coninck.

persbericht_La_Mort_12_oktober_2015.pdf

Persbericht 12 oktober 2015

 

Mijmeringen over de nachtzijde des levens

Ondergedoken in het Suykerhofje aan de Prinsengracht schreef Bob Hanf in 1942 de gedichtencyclus 'Mijmeringen over de nachtzijde des levens' over zijn ervaringen in de oorlog. Hij werd op 30 september 1944 in Auschwitz vermoord en heeft vermoedelijk zijn Strijkkwartet in C nooit in een concert gehoord. Viktor Ullmann schreef zijn derde strijkkwartet in gevangenschap in Theresienstadt. Ook hij werd in Auschwitz vermoord. Het Utrecht String Quartet speelt verder werken van Henriëtte Bosmans, Samuel Barber en Oscar van Hemel.

persbericht_Mijmeringen_16_maart_2015.pdf

 

Erwartung

De Engelse bariton Konrad Jarnot en pianiste Reinild Mees brengen liederen van 'Exil-componisten'. Hun werken mochten na 1933 niet meer uitgevoerd worden in Duitsland en Oostenrijk. Zij gingen in ballingschap en probeerden elders een nieuw leven op te bouwen. De composities van Korngold, Schreker, Braunfels en Lachman zijn in de afgelopen jaren herontdekt. Eleonore Pameijer speelt een nieuw werk voor fluit solo 'Orpheus' van de Nederlandse componist Houwert Krauss.

persbericht_Erwartung_17_november_2014.pdf

persbericht 17 november 2014

 

Oorlogsverhalen

Jan Brokken werd voor zijn boek 'De Vergelding genomineerd voor zes verschillende prijzen, van de AKO Literatuurprijs tot de Libris Geschiedenisprijs. In het boek wordt duidelijk dat de oorlog voor gewone mensen verstrekkende gevolgen heeft. Voor veel componisten geldt dat evenzeer. In dit literair-muzikale programma vertelt Jan Brokken verhalen van de oorlog en spelen Eleonore Pameijer (fluit) en Marcel Worms (piano) muziek van vervolgde componisten als Leo Smit, Dick Kattenburg, Paul Hermann, Nico Richter, Johanna Bordewijk-Roepman en Marius Flothuis.

persbericht_Oorlogsverhalen_14_april_2014.pdf

Persbericht 14 april 2014

 

La Fenice

Het beroemde theater La Fenice in Venetië brandde twee keer tot de grond toe af, de laatste keer in 1996. Steeds herrees uit de as een nieuw theater in zijn volle glorie, de liefde van de Italianen voor hun muziek bleek onverwoestbaar. In de Tweede Wereldoorlog richtte het antisemitische bewind van Mussolini grote schade aan in het Italiaanse muziekleven. Net als in de rest van Europa bleek deze schade veel moeilijker te herstellen. Na 70 jaar herrijst de muziek van vervolgde en gevluchte Italiaanse componisten als een ware Feniks uit de as. Gitarist Dario Macaluso, fluitiste Eleonore Pameijer, violiste Ursula Schoch en pianist Marcel Worms spelen werken van Mario Castelnuovo-Tedesco, Leone Sinigaglia en Aldo Finzi. Op het programma staan verder werken van de Nederlandse componisten Roderik de Man, Leo Samama en Jacques Goudappel.

persbericht_La_Fenice_20_januari_2014.pdf

Persbericht 20 januari 2014

 

Mélodies Retrouvées

Het openingsconcert van het 18e seizoen Uilenburger Concerten is gewijd aan teruggevonden melodieën van Wilhelm Rettich, Leo Kok en Jeanne Beyerman-Walraven. Lange tijd waren deze composities vergeten, net als het werk van hun Franse tijdgenoot Philippe Gaubert. Hedendaagse muziek klinkt van Alexander Rosenblatt en Lionel Ziblat. Tijdens dit concert wordt een cd met kamermuziek van Leo Kok gepresenteerd. Het Leo Smit Ensemble bestaat uit Irene Maessen (sopraan, Eleonore Pameijer (fluit) en Marcel Worms (piano).

persbericht_Uilenburger_Concert_14_oktober_2013.pdf

Persbericht 13 september 2013

 

Chants de Catulle

Vier vrouwen spelen in verschillende samenstellingen muziek van componisten die Duitsland ontvluchtten in de jaren dertig: Hans Gál, Mátyás Seiber en Hanns Eisler. Daarnaast staan werken op het programma van hun Franse tijdgenoten Darius Milhaud en Francis Poulenc. De Nederlandse componiste Sylvia Maessen schreef een nieuw werk voor de bijzondere bezetting van sopraan, viool, klarinet en piano.

persbericht_Uilenburger_Concert_18_maart_2013_'Chants_de_Catulle'.pdf

Persbericht 18 maart 2013

 

Baltische zielen

Jan Brokken beschreef in 'Baltische zielen' de tragedies die de Baltische landen troffen aan de hand van portretten van markante personen, waaronder de componisten Arvo Pärt en Heino Eller. Veel Baltische vluchtelingen bouwden een nieuw leven op in de Verenigde Staten, net als de ouders van Jacob Gershovitz (beter bekend als George Gershwin). Pianist Marcel Worms en violiste Ursula Schoch verzorgden de muzikale intermezzo's tijdens de lezingen van Brokken. In dit concert staat de muziek centraal. Verder recent ontdekte werken van de vervolgde componisten Paul Hermann en Dick Kattenburg ('de Nederlandse Gershwin') en hedendaagse composities van Ludwig Otten en Heleen Verleur.

persbericht_Baltische_Zielen_10_december_2012.pdf

Persbericht 10 december 2012

 
 
Majoie Hajary bij een optreden in Omroep Studio Hilversum, januari 1943. Foto uit privé-archief familie Hajary/Van Binnendijk. Klik op de bijlage om de foto in hoge resolutie te downloaden.

Majoie Hajary bij een optreden in Omroep Studio Hilversum, januari 1943. Foto uit privé-archief familie Hajary/Van Binnendijk. Klik op de bijlage om de foto in hoge resolutie te downloaden.

Majoie Hajary

De Surinaamse Majoie Hajary studeerde in Amsterdam en trok in 1950 naar Parijs om verder te studeren bij Nadia Boulanger en Louis Aubert. Als pianiste trad zij op over de hele wereld, haar composities zijn veel minder bekend. Onlangs verscheen een cd met kamermuziek van de eveneens grotendeels vergeten componiste Johanna Bordewijk-Roepman. De belangstelling voor de uit Duitsland gevluchte componist Hans Gál groeit, van hem klinkt een altvioolsonate. Dick Kattenburg en Samuel Schuijer werden beiden vermoord in de Tweede Wereldoorlog. Hun muziek werd na een halve eeuw teruggevonden. Ursula Schoch (viool), Ásdís Valdimarsdóttir (altviool) en Marcel Worms (piano) brengen een gevarieerd programma.

Klik hier om het hele persbericht te lezen.

Persbericht 13 maart 2017

 
Alphons Diepenbrock 1909. Foto: W.G. Hondius van den Broek.

Alphons Diepenbrock 1909. Foto: W.G. Hondius van den Broek.

Lettera amorosa

Een bewogen eeuw Duits-Oostenrijkse kwartetmuziek waarin componisten op zoek zijn naar nieuwe waarden en uitdrukkingsmiddelen. Anton Webern verkent de grens tussen romantiek en atonaliteit. Karl Amadeus Hartmann creëert een eigen taal in zijn aangrijpende tweede strijkkwartet. Uit protest tegen het nazisme trok hij zich terug uit het openbare muziekleven en getuigde hij zin zijn muziek van het onrecht. Hans Eric Apostel componeerde een verjaarsgeschenk voor zijn leraar Alban Berg, die overleed voordat het werk voltooid was. De muziek eindigt met een diep gevoeld adagio. In het kwartet van Manfred Trojahn (1949) is de Duits-Oostenrijkse muziektraditie nog voelbaar aanwezig, maar hoor je ook Stravinskyaanse, impressionistische en modernistische invloeden.

Lees hier het volledige persbericht.

Persbericht 14 november 2016

 

Hoe klinkt Amsterdam?

Op 4 september 2016 klinkt in het Stadsarchief Amsterdam alweer het laatste zomerzondagochtendconcert in de serie 'Hoe klinkt Amsterdam?'. Eleonore Pameijer (fluit) en Marcel Worms (piano) spelen muziek van Henriëtte Bosmans, Leo Smit, J.J. Viotta, Nico Richter, Richard Hol, Alphons Diepenbrock, Chiel Meijering, Willem Wander van Nieuwkerk en Dick Kattenburg. Het concert begint om 11.00 uur, toegangsbewijzen kosten slechts € 10,- (Stadspashouders € 5,-)

Persbericht 4 september 2016

 

Songs of the Clown

Bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers verzorgen voor de tweede keer een liedrecital in de Uilenburger Concerten, met dit keer liederen van James Simon, Pavel Haas, Hans Krása, Viktor Ullmann, Hans Gál, Mario Castelnuovo-Tedesco en Erich Korngold. Al deze componisten werden in de Tweede Wereldoorlog vervolgd om hun Joodse afkomst. Van de hedendaagse componist Joost Kleppe zingt Robbert het lied Das Haus, dat in 2013 speciaal voor het duo gecomponeerd werd.

persbericht_Songs_of_the_Clown_15_februari_2016.pdf

Persbericht 15 februari 2016

 

Componisten in Oorlogstijd

Ondergedoken, in het verzet of door de nazi's vermoord. Componisten in Oorlogstijd belicht de levensverhalen van twintig Amsterdamse componisten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd. Stadsarchief Amsterdam en de Leo Smit Stichting presenteren een concertserie en expositie met uniek archiefmateriaal met niet eerder vertoonde filmbeelden van componist Leo Smit. De concertserie omvat zes concerten op zondagochtend met muziek van o.a. Leo Smit, Rosy Wertheim, Marius Flothuis en Daniël Belinfante. Tegelijk verschijnt er bij Amsterdam University Press een boek waarin aandacht wordt besteed aan vervolgde Nederlandse componisten en brengt Etcetera Records een 10-cd box uit.

ME_PersberichtLeoSmit_10.pdf

Persbericht 15 april 2015

 

Componeren op zee

In 1927 schreef de componerende zeekapitein en vice-admiraal Jean Cras zijn 'Suite en duo' voor harp en fluit in Toulon. Remy van kesteren treedt in de voetsporen van de legendarische harpiste Rosa Spier, die Leo Smits Trio voor fluit, altviool en harp in première bracht in 1926. Prunella Pacey verzorgt de altvioolpartij, Eleonore Pameijer de fluitpartij. Tien jaar eerder schreef Claude Debussy zijn 'Sonate' voor dezelfde bezetting. Op het programma staan verder werken van Gabriel Fauré en de Nederlandse componisten Hendrik Andriessen en Martin Fondse.

persbericht_Componeren_op_zee_16_februari_2015.pdf

Persbericht 16 februari 2015

 

Winnaars Leo Smit Award

Tijdens het Internationale Festival Verfemte Musik in Schwerin (Duitsland) reikte Eleonore Pameijer namens de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek en de Leo Smit Stichting de Leo Smit Award uit aan twee jonge ensembles. Pianoduo Wang-Mai ontving de prijs vanwege hun uitstekende vertolking van muziek van de Nederlandse vervolgde componisten Leo Smit en Dick Kattenburg.

Kijk voor meer informatie over het festival op www.verfemtemusik.de

persbericht_Leo_Smit_Award.pdf

Persbericht Leo Smit Award 10 oktober 2014

 

Drie Hongaarse vrienden

In Boedapest studeerden ze bij Kodály en Bartók. Ze verlieten hun geboorteland en werden verliefd op een Nederlandse vrouw. Als uitvoerend musicus maakten Zoltán Székely (viool), Pál Hermann (cello) en Géza Frid (piano) al snel naam. Hermann overleefde de oorlog niet. Er kwam een eind aan jarenlange vriendschap, maar de muziek klinkt in dit concert weer samen. Het Jacques Thibaud Ensemble speelt werken van de drie Hongaarse vrienden en hun leermeesters, waaronder twee wereldpremières.

persbericht_Drie_Hongaarse_Vrienden_17_maart_2014.pdf

Persbericht 17 maart 2014

 

Hommage aan Jan Wolff

Velen kennen Jan Wolff als de drijvende kracht achter podia voor nieuwe muziek als De IJsbreker en het Muziekgebouw aan 't IJ. Minder mensen weten dat hij ook steun en toeverlaat was van Stichting Barka, die tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië ontheemde kunstenaars een podium bood. Dit concert brengt een hommage aan de vorig jaar augustus overleden Jan Wolff met werken van Servische en Nederlandse componisten. Het ensemble bestaat uit Eleonore Pameijer (fluit), Borislav Cicovacki (hobo en althobo), Aleksandar Stefanovic (accordeon) en Milos Veljkovic (piano).

persbericht_Hommage_aan_Jan_Wolff_16_december_2013.pdf

Persbericht 16 december 2013

 

Herdenkingsconcert Leo Smit

Aan de vooravond van de verjaardag van Leo Smit viert de Leo Smit Stichting het feit dat zijn muziek weer klinkt op podia in binnen- en buitenland. Op 30 april is het 70 jaar geleden dat de Nederlandse componist in Sobibor vermoord werd. Zijn muziek werd nagenoeg vergeten, totdat in de jaren tachtig van de twintigste eeuw musicoloog Leo Samama over Leo Smit en zijn muziek schreef in zijn overzicht van de 20ste-eeuwse Nederlandse muziekgeschiedenis. Niet veel later ontdekten pianist Frans van Ruth en fluitiste Eleonore Pameijer de schoonheid van Smits fluitsonate en richtten de Leo Smit Stichting op. Bijna 20 jaar later is er Smits biografie door Jurjen Vis, zijn al zijn werken uitgegeven en opgenomen op cd en klinkt zijn muziek weer op internationale podia. Het Leo Smit Ensemble speelt op dit concert een aantal kamermuziekwerken van Smit, maar ook muziek van zijn leerling Dick Kattenburg en andere vervolgde componisten als Szymon Laks en Henriëtte Bosmans. Biograaf Jurjen Vis en artistiek leider Eleonore Pameijer houden voorafgaand aan het concert een gratis toegankelijke inleiding.

persbericht_Herdenkingsconcert_Leo_Smit__13_mei_2013.pdf

Persbericht 13 mei 2013

 

Verschwiegene Lieder

Het naziregime legde vele componisten het zwijgen op, veelal op grond van hun Joodse afkomst. Bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers brengen hun liederen opnieuw tot klinken. De muziek, afkomstig uit Tsjechië, Duitsland en Nederland, combineert verschillende stijlen uit de eerste helft van de twintigste eeuw: van laatromantiek en impressionisme/expressionisme tot avantgarde en jazz-invloeden. Speciaal voor dit concert schreef Joost Klappe voor Robbert Muuse en Micha van Weers een lied op een tekst van Rainer Maria Rilke.

persbericht_Uilenburger_Concert_Verschwiegene_Lieder_18_februari_2013.pdf

Persbericht 18 februari 2013