Festival Forbidden Music Regained
Festival Forbidden Music Regained wordt jaarlijks georganiseerd door de krachtenbundeling van de Leo Smit Stichting, het Nederlands Muziek Instituut, Uitgeverij Donemus en het Conservatorium van Amsterdam. Op deze pagina staan verslagen, foto’s en filmpjes van de afgelopen editie. Tevens zullen hier nieuwsupdates over een volgende editie t.z.t. te vinden zijn.
Verslag vierde editie Festival Forbidden Music Regained
30 november 2024 - Conservatorium van Amsterdam
Vierentwintig getalenteerde jonge musici brachten de muziek van vervolgde componisten opnieuw tot leven tijdens de vierde editie van Festival Forbidden Music Regained. Dit unieke evenement vond plaats op zaterdag 30 november 2024 in het Conservatorium van Amsterdam en was een fraaie muzikale ontdekkingsreis. Na drie succesvolle eerdere edities bood ook deze editie een verrassend programma met diverse wereldpremières. De musici speelden uitstekend en de zaal was geheel gevuld met ruim 200 bezoekers.
Films
Iedere compositie werd ingeleid door een korte film van Joost Honselaar over de componist. De begeleidende tekst was ingesproken door Hans Haffmans. Dit plaatste de muziek in een culturele en historische context.
25 nieuwe muziekuitgaven
Ook dit jaar werden er weer 25 nieuwe muziekuitgaven gepresenteerd, waarmee het totaal aan uitgaven op een indrukwekkende 125 werken komt. Dit resultaat is te danken aan de vruchtbare samenwerking tussen de Leo Smit Stichting, het Nederlands Muziek Instituut en muziekuitgeverij Donemus.
Programma
In twee concerten werd een selectie van stukken werd uitgevoerd door getalenteerde masterstudenten van het Conservatorium van Amsterdam. Op het programma stonden composities van Leo Smit, Henriëtte Bosmans, Paul Hermann, Lex van Delden, Hans
Henkemans, Dick Kattenburg en Julius Hijman.
Uitreiking
Davo van Peursen, directeur van Donemus, presenteerde het boek ‘De Amsterdamse School’ van Kees Arntzen en Eleonore Pameijer. Daarna reikte hij het eerste werk van de serie nieuwe partituren uit aan dirigent Ed Spanjaard. Ed Spanjaard gaf hier een fraaie en zeer persoonlijke reactie op.
Presentatie Symphonova
Dirigent Shelley Katz heeft een innovatieve techniek ontwikkeld waarmee hij, solo of met een klein ensemble, een volledig orkestraal geluid kan creëren. Eerder dit jaar gebruikte hij deze techniek voor het project Reawakening Suppressed Music, waarbij orkestwerken van vervolgde componisten voor het eerst werden opgenomen. In de Theaterzaal klonken orkestwerken van Leo Smit, Rosy Wertheim, Bob Hanf, Hans Krieg, Johanna Bordewijk-Roepman en Robert Kahn, m.m.v. Channa Malkin-sopraan.
Burgemeester
Na afloop van het tweede concert kwam burgemeester Femke Halsema het podium op en hield een mooie toespraak. Zij vroeg Eleonore Pameijer, oprichter en artistiek directeur van de Leo Smit Stichting, op het podium te komen en reikte aan haar de Frans Banning Cockpenning van de stad Amsterdam uit. Zij noemde specifiek Eleonore’s jarenlange inzet voor terugbrengen van het vergeten muzikale erfgoed van de stad.
Dankwoord
Nadat alle musici bloemen hadden gekregen, bedankte Roger van Boxtel, voorzitter van de Leo Smit Stichtin, alle aanwezigen, sponsors, vrienden, medewerkers en vrijwilligers en nodigde iedereen uit voor de receptie.
Conclusie
Het vierde Festival Forbidden Music Regained bracht opnieuw betoverende klanken van componisten wiens stemmen bijna verloren waren gegaan. Dankzij de inspanningen van de Leo Smit Stichting klinken hun werken nu krachtiger en levendiger dan ooit tevoren. Dit festival bewees wederom dat muziek een tijdloze stem heeft die, ongeacht de omstandigheden, altijd haar weg naar het hart van de luisteraar weet te vinden.