Jaarverslagen

 
 

Tentoonstelling ‘Verboden Muziek’ in het Stadsarchief Amsterdam.

2022: Na de Covid19 pandemie weer verder

Eindelijk, na de covid19 pandemie in 2020 en 2021, kon de Leo Smit Stichting weer aan de slag konden met onze activiteiten, onze reizende tentoonstelling, concerten en het festival Forbidden Music Regained. Ook werden er nieuwe activiteiten gestart; zoals het realiseren van een nieuwe Tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam ‘Verboden Muziek’, die aldaar van drie maanden lang te zien was en vele bezoekers trok. Een tweede belangrijke gebeurtenis was het starten van ons nieuwe project ‘De Muziekkamer aan de Amstel’ in september.

Download het Jaarverslag 2022

Festival op 6 november. Foto: Kirsten van Santen

2021: EEN SUCCESVOL JUBILEUMJAAR

De Leo Smit Stichting heeft in haar 25-jarige jubileum, ondanks de aanhoudende pandemie, niet stilgezeten. In een samenwerking met Donemus Publishing werd gedurende de lockdown hard gewerkt aan een editie van 50 partituren van vervolgde componisten. Deze editie is tijdens een jubileumconcert in het Conservatorium van Amsterdam gepresenteerd. Twaalf jonge pianisten speelden daarbij werken uit deze reeks.

Download het Jaarverslag 2021.

De reizende tentoonstelling ‘Componisten in oorlogstijd” in de Synagoge in Groningen

De reizende tentoonstelling ‘Componisten in oorlogstijd” in de Synagoge in Groningen

2020: DOORGEZET, ONDANKS DE PANDEMIE

Vanwege Covid-19 heeft de Leo Smit Stichting in het jaar 2020 net als andere culturele instellingen een zware klap te verduren gehad: vele activiteiten konden niet doorgaan. Voor de Leo Smit Stichting kwam de klap extra hard aan omdat 2020 juist een bijzonder jaar had moeten worden, waarin 75 jaar bevrijding zou worden gevierd met twintig concerten en een reizende tentoonstelling over vervolgde componisten.

Na het wegvallen van deze activiteiten heeft de Leo Smit Stichting zich extra ingezet op andere terreinen: het opsporen en publiceren van biografisch materiaal, het publiceren van manuscripten en opnames. Ook werd een filmregistratie gemaakt van een van de concertproducties. Ondanks de pandemie is 2020 zeker geen verloren jaar geweest.

Download het Jaarverslag 2020

Het Black Oak Ensemble uit Chicago bezocht in 2019 Amsterdam om speciaal voor Corrie Hermann, Arthur Frid en Joyce Bergman-van Hessen strijktrio’s van hun cd Silenced Voices te spelen. Voor het concert ontmoetten de musici en familieleden van de com…

Het Black Oak Ensemble uit Chicago bezocht in 2019 Amsterdam om speciaal voor Corrie Hermann, Arthur Frid en Joyce Bergman-van Hessen strijktrio’s van hun cd Silenced Voices te spelen. Voor het concert ontmoetten de musici en familieleden van de componisten elkaar.

2019: de wereld als werkterrein

In 2019 groeide het kenniscentrum van de Leo Smit Stichting verder. Het toegankelijk maken van muziek van vervolgde componisten werpt steeds meer vruchten af. Over de hele wereld wordt de muziek uitgevoerd, in 2019 verschenen twee cd’s met het strijktrio van Kattenburg (wereldpremière). Lucas en Arthur Jussen maakten hun belofte in 2019 meer dan waar: ze voerden het Divertimento van Leo Smit in vele concertzalen over de wereld uit (van New York tot Zürich) en namen met hulp van de Leo Smit Stichting in Hilversum een video op.
De honderdste geboortedag van Dick Kattenburg werd gevierd aan de Washington State University en in Hamburg met een speciaal concert. Download het Jaarverslag 2019.

 
De herontdekking en de heropvoering van de muziek van componisten die bruut werden weggehaald en vermoord is ook een daad van rechtvaardigheid. De bedoeling van de nazi’s was hen net als miljoenen anderen te vernietigen en elk spoor van hun individuele werk en van hun gezamenlijke cultuur volledig uit te wissen. Elke herontdekking van een muziekstuk en elke heropvoering ervan is een kleine overwinning op dat kwaad, een kleine, maar beduidende genoegdoening bevochten op het grootste onrecht.
— Prof. Abram de Swaan, bij de opening van de tentoonstelling in het Stadsarchief Amsterdam
 
Het ArTeil Ensemble speelde muziek van Dick Kattenburg tijdens de Holocaust herdenking in de Spaanse senaat in Madrid.

Het ArTeil Ensemble speelde muziek van Dick Kattenburg tijdens de Holocaust herdenking in de Spaanse senaat in Madrid.

2018: een nieuw evenwicht

Voor het eerst in de geschiedenis van de Leo Smit Stichting lag de nadruk in 2018 niet op het organiseren van concerten, maar op het toegankelijk maken van het cultureel erfgoed van vervolgde componisten voor een breder publiek. De rol van de Leo Smit Stichting als internationale kennismakelaar krijgt steeds meer vorm.
Download het Jaarverslag 2018.

 
Bezoekers bij de tentoonstelling Componisten in Oorlogstijd in het Stadsarchief Amsterdam.

Bezoekers bij de tentoonstelling Componisten in Oorlogstijd in het Stadsarchief Amsterdam.

2015: boek, cd-box en tentoonstelling

Voor de Leo Smit Stichting was 2015 het jaar van oogsten en delen. De kennis die in twintig jaar opgebouwd was, werd in dit jaar voor het eerst met een veel breder publiek gedeeld. Het boek Vervolgde componisten in Nederland verscheen bij Amsterdam University Press, bij Et’cetera Records verscheen een 10-cd box met muziek van Nederlandse vervolgde componisten en in Stadsarchief Amsterdam werd de tentoonstelling Componisten in Oorlogstijd door duizenden mensen bekeken.
Download het Jaarverslag 2015

 
Maak € 29,90 (inclusief verzendkosten) over op NL45 TRIO 0781 4311 31 o.v.v. naam en adres en we sturen het boek naar je toe.

Maak € 29,90 (inclusief verzendkosten) over op NL45 TRIO 0781 4311 31 o.v.v. naam en adres en we sturen het boek naar je toe.

Loco burgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren lanceert de website Forbidden Music Regained

Loco burgemeester van Amsterdam Kajsa Ollongren lanceert de website Forbidden Music Regained

2017: lancering forbidden music regained

Op 21 juni 2017 bereikte de Leo Smit Stichting een bijzondere mijlpaal: de lancering van de website Forbidden Music Regained tijdens een internationaal symposium. In haar speech bij de lancering citeerde wethouder en locoburgemeester Kajsa Ollongren Neil Armstrong en sprak van een ‘giant step for mankind’. ‘We staan aan het begin van een nieuw tijdperk voor de Leo Smit Stichting. De website biedt vele anderen de gelegenheid om deze rijke en uitgebreide database met muziek en informatie te raadplegen. De website is ook belangrijk voor de stad Amsterdam, want we kunnen en mogen niet vergeten wat zeventig jaar geleden in onze stad gebeurde. Het is voor mij een eer om deze website te lanceren’, zei Kajsa Ollongren.
Download het Jaarverslag 2017.

 
Het Leo Smit Ensemble bij de viering van het twintigjarig jubileum van de Leo Smit Stichting

Het Leo Smit Ensemble bij de viering van het twintigjarig jubileum van de Leo Smit Stichting

2016: twintig jaar leo smit stichting

Op 15 januari 2016 was het precies twintig jaar geleden dat de Leo Smit Stichting opgericht werd. Om dit te vieren werd op zondag 17 januari een marathonconcert georganiseerd waarin het Leo Smit Ensemble de mooiste ontdekkingen van de afgelopen twintig jaar nogmaals de revue liet passeren. Deze feestelijke gelegenheid was het startschot voor een jaar waarin de Leo Smit Stichting zich sterk verder ontwikkelde als internationale kennismakelaar op het gebied van componisten die in de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden.

Download het Jaarverslag 2016.

 
De Leo Smitstraat op de Zuidas in Amsterdam

De Leo Smitstraat op de Zuidas in Amsterdam

2014: leo smit terug op het podium en in de straat

In 2014 keerde Leo Smit niet alleen veelvuldig terug op het (internationale) podium, maar ook in het straatbeeld. Op de Amsterdamse Zuidas werd een straat naar hem vernoemd, tussen de George Gershwinlaan en de Gustav Mahlerlaan. Parallel aan de Leo Smitstraat loopt de Rosy Wertheimstraat. In de Amsterdamse Eendrachtstraat, waar Leo en Lientje Smit voor het laatst in vrijheid woonden, werden op 15 april 2014 twee Stolpersteine geplaatst door kunstenaar Gunter Demnig.
Download het Jaarverslag 2014

Gunter Demnig legt twee Stolpersteine voor Leo en Lientje Smit in de Eendrachtstraat (Amsterdamse Rivierenbuurt).

Gunter Demnig legt twee Stolpersteine voor Leo en Lientje Smit in de Eendrachtstraat (Amsterdamse Rivierenbuurt).