Illegale huisconcerten, muziek als uitlaatklep tijdens de bezetting

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond een ondergronds circuit van illegale huisconcerten. Ze waren een bron van inkomsten voor gevluchte of ondergedoken musici en musici die weigeren zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer, maar brachten vooral amusement en afleiding.

Read More
Luc den Bakker
Amsterdamse School Kalender 2021

De Amsterdamse School Kalender 2021 is uit. Elk van de bladen van deze kalender toont een tekening van een karakteristiek gebouw uit de periode 1914 - 1929, met muziek uit het jaar van oplevering.

Read More
Luc den Bakker
Muziek Leo Smit klinkt op Prinsjesdag

Prinsjesdag vond dit jaar plaats in de Grote Kerk in Den Haag. Traditiegetrouw klinkt er na de troonrede muziek: dit jaar een bewerking van Leo Smits Sextuor uit 1933.

Read More
Luc den Bakker
Een nieuwe generatie ambassadeurs

In het laatste jaar van zijn Master studie aan het Conservatorium van Amsterdam onderzocht Dimitri Malignan leven en werk van Joodse componisten die in de Holocaust omgebracht werden. Zijn onderzoek resulteerde in

Read More
Luc den Bakker
Partituren in een sinaasappelkistje

Eleonore Pameijer vertelt hoe ze de manuscripten van Hans Lachman ontdekte: "Een van de meest saillante vondsten van de afgelopen jaren kwam uit een tuinschuurtje. Hans Lachmans zoon Michel bewaarde de partituren van zijn vader gedurende vele jaren. In de kleine doorzonwoning

Read More
Luc den Bakker
Nieuwe foto's Leo Smit

In februari 2020 doken een aantal nog nooit eerder gepubliceerde foto’s van Leo Smit op in een familie-album van een vriendinnetje Leo’s zus Nora. De foto’s zijn genomen in de zomer van 1923, toen Leo Smit nog studeerde aan het Amsterdamsch Conservatorium.

Read More
Luc den Bakker
De fluitende faun

Hans Krieg bracht met zijn muziek wat lichtheid in het leven in Kamp Westerbork. Met zijn gitaar leerde hij de kinderen liedjes en met zijn blokfluit dook hij soms op onverwachte plaatsen op. Een brief van een gevangene uit 1944 beschrijft hem treffend als ‘de fluitende faun’.

Read More
Luc den Bakker
De afgeknipte handtekening van Leo Smit

Waarom zijn de handtekening van Leo Smit en de naam van onze stichting zo belangrijk?

Read More
Luc den Bakker
Componist in de uitverkoop

Muziekwetenschapper Thiemo Wind herkende meteen de geportretteerde toen hij dit schilderij tegenkwam op de website van een venduehuis. Waarom werd dit schilderij van een belangrijke Nederlandse componist te koop aangeboden? Was het wel zuivere koffie?

Read More
Luc den Bakker
De onvindbare muze

Leo Smit componeerde zijn orkestwerk Silhouetten ‘naar teekeningen van Paul Süss’. Wie was hij?

Read More
Luc den Bakker
Hongaarse vrienden vluchtten naar Nederland

Géza Frid en Paul Hermann studeerden beiden aan de Franz Liszt Academie in Boedapest, waar ze les hadden van Zoltán Kodály en Bela Bartók. In de jaren 1920 ontvluchtten ze het antisemitische Hongarije. Beiden trouwden ze met een Nederlandse vrouw. Géza Frid overleefde de oorlog als stateloze Jood in Amsterdam, Paul Hermann werd tijdens een razzia in Toulouse opgepakt en is nooit teruggekeerd. Kinderen Arthur Frid en Corrie Hermann houden samen met de Leo Smit Stichting de muziek van hun vaders levend.

Read More
Luc den Bakker
De liefdesbrief

Jaren geleden ontving Eleonore Pameijer, oprichter van de Leo Smit Stichting, een pakketje in de brievenbus. Ze was die dag jarig en maakte nieuwsgierig de envelop open. Er zat een muziekmanuscript in, met een briefje van Ima Spanjaard-van Esso. ‘Ik hoorde op de radio over de Leo Smit Stichting en vond dat jij dit maar moest hebben.’

Read More
Luc den Bakker
Ooggetuigenverslag

Ignace Lilien schreef in een van zijn manuscripten een ooggetuigenverslag. De Leo Smit Stichting liet met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds 30.000 pagina’s manuscript digitaliseren om onuitgegeven muziek beter toegankelijk te maken.

Read More
Luc den Bakker